top of page
Ara

Renkli değerli taşlar

Renkli Taşlar

Renkli taşlar ile yapılan mücevherlerin günümüzde çok değer kazanmış olması sebebiyle bu tip taşlar bir çok tasarımcının ilgisini çekmektedir. Rengarenk çeşit ve desendeki bu taşlar tasarımcılara yeni mücevher çeşitleri oluşturmada fikirler verip ışık tutmaktadır. Aşağıda bu taşlarla ilgili bilgiler bulabilirsiniz.




Yakut ve Safir

Yakut ve safirin sertliği 9’dur ve pırlantadan sonra en sert taşlardır.Her ikisi de “korandum” adı verilen mineralin bir çeşididir. Korandum kristal yapısı olan bir alüminyum oksittir.

Gerçek ve saf korandum renksizdir. Yakutun kırmızılığını ve şeffaflığını veren kromuyumdur. Safir ise beyaz, sarı vs. gibi diğer korandumlara verilen genel isimdir. Mavi safir ise rengini demir ve titanyumdan alır.

En önemli yakut madenlerinden biri Burma’da kuruludur ve en iyi yakut rengine “Pigeon’s Blood” adı verilir. Mavi Yakut’un önemli madenleri de Kaşmir ve Avustralya’dadır.





Zümrüt ve Aquamarine

Zümrüt ve Aquamarine’in sertliği 7.5’dir.her iki taşın da kimyasal bileşimi Berilyum alüminyum silikattır fakat zümrüt taşına zengin yeşilliğini veren kromuyum ve aquamarine yeşilimsi maviliğini veren demir maddeleridir. Isıtma işleminin yardımıyla da modern mücevheratta çok popüler olan aquamarine mavisi elde edilir.

Zümrüt taşı Kolombiya, Zimbabwe, Zambiya ve Pakistan’dan; Aquamarine ise, Madagaskar, Kaliforniya ve Rusya’dan elde edilir.




Akuamarine

Ametist, Kuzayt, Topaz, Turkuaz, Lapis Lazuli

Ametist, Sitrin ve Kuvarts yerkabuğunda en çok bulunan minerallerdendir. Ametist ve Sitrin’e renklerini veren demirdir. Gül Kuvarsına ise titanyum ve demir vermektedir. Saf ve saydam Ametist için yüzeyli kesimler kullanılmaktadır. Sertliği 7’dir ve kimyasal bileşimi silikadır. Bu çeşitlerin en önemli kaynağı Brezilya’dır.

Topazın setliği 8’dir. Renkleri açık ve soluk maviden, sarıya, turuncuya, kahverengi, pembe ve hatta renksize kadar değişebilir. Topaz ismi Topazyus’tan gelmiş olup, eski Yunan mitolojisinde Kızıl Denizde Zebirget olarak bilinmekteydi.

Turkuaz’ın bileşimi fosfattır ve sertliği 5 ve 6 arasında değişmektedir. Çıkarılan ilk madenlerdendir. Yaklaşık 6000 yıl önce, eski Mısırlılar tarafından çıkarılmıştır.

Lapis Lazuli’nin bileşimi mavi mineral lazurit ve kalsittir. Sertliği5.5’tır ve bileşiminin en önemli bölümü sülfürdür çünkü bu taşa canlı ve berrak maviliğini veren odur. Lazvart Pers’çe kökenli olup mavi anlamına gelmektedir. Afganistan’dan elde edilir.



137 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Charm nedir?

bottom of page