top of page
Ara

Pırlanta seçerken nelere dikkat etmeliyiz?


· Pırlanta nasıl seçilir?

· Pırlantayı kalbinizin sesini dinleyerek seçebilirsiniz;ancak pırlanta seçerken duygularınızın yanı sıra,bu yazıda kısaca anlatılan 4C özelliğini de göz önünde bulundurmanızda yarar var.

· Peki 4C nedir? Kısaca, Kesim(Cut), Renk(Color), Berraklık(Clarity),Karat Ağırlığı(Carat Weight) olarak 4C’yi kategorilendirebiliriz.

· Bir pırlantanın değeri, ne denli nadir bulunduğuna, fiyatı da dört özelliğine bağlıdır. Çıplak gözle bakıldığında aynı görünse de, hiçbir pırlanta bir diğerinin aynı değildir.Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatının neden farklı olduğu 4C özelliğine ve bunların bileşimine bağlıdır. Aşağıda bulacağınız 4C bilgileri pırlantaların neye göre sınıflandırıldığı ve fiyatlandırıldığı konusunda sizlere kısa bir ön bilgi verecektir.



· Kesim(Cut):

· Kesim belki de 4C özelliklerinin en önemlisidir;çünkü pırlantanın göz alıcı ışıltısı kesimin kalitesi sayesinde ortaya çıkar.Diğer özellikleri doğadan kaynaklanırken kesim özelliği,pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir.Faset(ışığı yansıtan açılı yüzey) orantılarının doğru olduğu iyi bir kesim pırlantanın ateşini ve parlaklığını ortaya çıkarır.Çok teknik bir konu olan pırlanta kesimiyle,pırlanta şeklini karıştırmamak gerekir.Şekil kişinin zevkine bağlıdır.Yuvarlak kesim,bilinen kesimler arasında en popüler olanıdır.Diğer kesimler arasında;zümrüt(dikdörtgen pırlanta kesimi),damla,markiz(iki ucu sivri kesim),prenses(üzeri kare yuvarlak kesim),oval ve kalp kesim sayılabilir.



Elmas kesimleri


Pırlanta Renk(Color):

· İnsanlar değişik renk tonlarından hoşlanabilir;bu nedenle renk özelliği 4C’ler arasında en öznel olanıdır.Pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarından oluşur.Pırlantalar,renksize ne kadar yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılır.En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D,E,F ve G’dir,ancak pırlantaların büyük çoğunluğu beyaz ve çok hafif renkli beyaz olarak adlandırılan H-L renkleri arasındadır.M rengi ve altındakilerde gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonu vardır.Öte yandan çok nadir bulunan belirgin renklerde pırlantalar da vardır.Bunlara fantezi adı verilir.Bunlar pembe,mavi,sarı ve pek çok başka renkte görülebilir.



· Pırlanta Karat Ağırlığı(Carat Weight)

· Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsüdür.Bir karat 100 eşit puana bölünür.Yarım karat 50 puandır ve 0.50ct şeklinde yazılır.Aynı karat ağırlığındaki iki pırlantanın fiyatı,kesim,renk ve berraklık özelliklerinin farklı bileşimi nedeniyle aynı olmayabilir.


Berraklık




· İçi Berrak, içi kapanımsız (IF)

· (IF) Deneyimli bir gözlemcinin 10x mercekle uygun aydınlatma altında yaptığı inceleme sonunda taşın içinde hiçbir kapanım veya yüzeysel kusurlar görmediği hallerde verilen bir derecedir. Külahta kuşağa yakın yerde bulunan küçük ekstra fasetalar, kuşak üzerinde bulunan minik natüreller veya taşın bünyesinde bulunan ama tabladan görülmeyen büyüme çizgileri dikkate alınmaz.


· Çok çok hafif kapanımlar (VVS1 & VVS2)

· Tanımlanan şartlar altında deneyimli bir gözlemcinin bile zor göreceği çok çok ufak kapanımlara verilen derecedir.


· Çok hafif kapanımlar (VS1 & VS2)

· Çok ufak kapanımlar içeren taşlara verilen bir derecedir. Tanımlanan şartlarda büyük taşlar ve zümrüt kesim taşlar hariç ender olarak çıplak gözle görülebilir.


· Hafif kapanımlar (SI1, SI2 & SI3)

· Tanımlanan şartlarda bariz olarak görülen kapanımlara verilen derecelerdir.


· Pike (P1, P2 & P3)

· Deneyimli bir gözlemcinin uygun şartlarda çıplak gözle bile göreceği kapanımlara verilen derecedir.

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Charm nedir?

bottom of page